lucernabode 2015.10.08. 23:18

Egy napom a mezőőrökkel

Valójában már régóta érdekelt, miken mennek keresztül a mezőőrök nap mint nap. Pontosabban a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat járőreinek életére voltam kíváncsi, hiszen ők lakóhelyemen és környékén tevékenykednek, sőt mindennap azokon a területeken járnak, ahová én csak "ünnepnapokon" jutok el, pedig ezek a legérdekesebb helyek: a közeli erdők és mezők, a Naplás, illetve a Merzse környéke... Ugyanakkor sajnos rengeteg dolog csúfítja el ezeket a tájakat, de az őrszolgálat többek között azért is működik, hogy a tisztaság fennmaradjon. Sokan sajnos azt sem tudják, mi a feladata egy mezőőrnek, de akkor ilyen alapon engem miként is kaphatott el az érdeklődés? Hát, ezt bizony ilyen irányba tudja befolyásolni az, ha valakinek van egy kedves ismerőse, aki mezőőrnek állt. Eddig az ő sztorijait hallgattam, most én mesélek.
Október 1-jén a rákosmenti mezőőrök társaságában töltöttem egy napot, hogy kiderítsem és elmondhassam nektek, miként telik egy mezőőr napja. Sokan kérdezték már tőlem, hogy mégis mi a feladata egy mezőőrnek. Erre is igyekszem alább kimerítő választ adni.

Egy mezőőr már korán kint van terepen, járőrözik, reagál a bejelentésekre, azon munkálkodik, hogy tisztaság és rend legyen a zöldterületeken, az utak mellett, vigyáz arra, hogy a terményeket illetéktelenek ne vigyék el, illetve az erdő fái is a helyükön maradjanak. De ha éppen állatot kell befogni, legyen szó városba tévedt vadról, vagy zabolátlan házi kedvencekről, rájuk ekkor is számíthatunk. A mezőőrök a környezeti nevelésből is kiveszik részüket: jelenleg a XVI. kerületi óvodások egy megnyert pályázatnak köszönhetően a mezőőrök segítségével megismerkedhetnek a Naplás-tó élővilágával, illetve teknőscsapdázás keretében a mocsári teknőssel, és az idegenhonos ékszerteknősökkel. Ezzel a programmal kezdődött ez a csütörtöki nap is.

A mezőőrökkel reggel 9-re vártuk az óvodás csoportokat a Naplásnál, két ékszerteknőssel a csapdában. A természetismereti séta keretében a gyerekek megtudhatták: mivel sok ékszerteknőst fognak ki a tóból, ez is mutatja, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, milyen károkat okozhatnak háziállatuk szabadon engedésével a hazai faunában. Az ékszerteknős megtanult áttelelni és olyan sikeressé vált a túlélést illetően, hogy veszélybe sodorja a nálunk őshonos mocsári teknős fennmaradását. De a csapdázott ékszerteknősöknek sem lesz bajuk, hamarosan állatkerti lakosok lesznek.

Miután a gyerekek visszaindultak az óvodába, megkezdődött a mezőőrök napi járőrszolgálata. Első utunk a Terebesi-erdőhöz vezetett, amelyet a Keresztúri út, a Terebesi utca és a Jászberényi út fog közre. A terület jellegzetességei a romos autómosó, a hulladékhalmok és a hajléktalantelepek. Ezeken a helyeken a járőrözés célja, hogy tetten érjék az illegális szemétlerakások elkövetőit. Képfelvételeink között látszik, hogy az erdei utakat bizony nem kímélik a szemetelők, szinte mindenhol van egy-egy kupac. Gyakran látogatják meg a hajléktalanokat is, akik ugyan illegálisan tartózkodnak ezeken a telepeken, de a tél közeledtével egyre több nehézséggel kell megbirkózniuk. A mezőőrök felszólítják őket a szeméthalmok elszállíttatására, valamint meghallgatják a hontalanokat, hogy van-e szükségük valamire. Az egyik férfi arról panaszkodott, hogy a Magyar Vöröskereszt segítségére várnak már hónapok óta, szeretnének melegebb ruhaneműket, takarókat, a hulladék elszállításával problémáik vannak, valamint a patkányok is egyre gyűlnek a területen.

Következő ellenőrzésre szoruló helyszín a XVIII. kerületi Bánfa utca környéke volt, ahol az erdő szélén és az erdei ösvényeken a zöldhulladék lerakása jellemző. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a növényi eredetű hulladékot sem szabad kipakolni a közterületekre. Mindezt azért teszik, mert úgy gondolják, ezek a gallyak, a lenyírt fű és az avar lebomlik, ezért nem okozhatnak gondot. De arra sajnos nem gondolnak, hogy lebomlási folyamat igen hosszú, látványa pedig nem éppen előnyös, illetve mivel mindig van utánpótlás hulladék, így ez egy véget nem érő ördögi kör. Sajnos elkövetőt ezúttal se tudtunk rajtakapni, így mentünk tovább.

A Merzse-mocsárnál nagy átalakítások vannak folyamatban, a nap utolsó helyszíneként oda látogattunk el. A Merzse jellegzetességét, a madármegfigyelőt elbontják, amikor ott jártunk, teteje már nem volt. Épül viszont a mocsár szélétől néhány méterre egy magasles, amelyről magasabbról figyelhetjük a mocsár életét, s akkor is megközelíthető lesz, ha a vízállás megnövekszik.

Összességében elmondható, csütörtökön egy nyugalmasabb napba pillanthattam bele. Ugyanakkor remélem, hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy a kerületiek megismerjék és a jövőben jobban megbecsüljék mezőőreink munkáját.

FZ

Ez az írás eredetileg az ittlakunk.hu oldalaira készült, ahol több fotót is megtekinthettek. A cikket változtatások nélkül közöltem.

Címkék:mezőőr ékszerteknős mocsári teknős naplás-tó fülöp zita lucernaböde rákosmenti mezei őrszolgálat rákosmenti mezőőrök merzse-mocsár terebesi-erdő hajléktalantelepek Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lucernabode.blog.hu/api/trackback/id/tr237951400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása